Companys i companyes aquest passat dimecres vam reunir-nos amb la DGAR en el marc de del Grup de Treball del CAR. Us detallem els temes tractats:
JUBILACIÓ ANTICIPADA
Es demana el nombre de companys/es que estarien en disposició de jubilar-se segons fixa ara el Projecte de Real Decret, i ens informen que al 2026 un total de 77 agents faran 63 anys i al 2027, curiosament, també 77 agents. Amb aquestes xifres com està actualment redactat el Projecte de Real Decret no es podria jubilar ningú perquè superem amb molt el 10% fixat. Des d’IAC-CATAC vam presentar esmenes en la línia de les presentades pels sindicats d’àmbit estatal que formen la Unitat d’Acció. Per altra banda des de Catalunya les OO.SS. vam expressar el nostre disgust a ERC i JUNTS pel projecte de RD i els hi vam facilitar les esmenes consensuades perquè també les presentessin, a banda de demanar-los que exerceixin la necessària pressió política per millorar un RD a totes llums inacceptable!
Ara la Seguretat Social ha de valorar les aportacions rebudes i negociar-les a la Mesa de Diàleg Social on els sindicats estatals poden fer pressió. Es preveu que al juny tot el procés es pugui finalitzar i que al juliol pugui ser aprovat el Real Decret pel Govern.
Per tant confiem que les draconianes condicions de l’actual text millorin significativament, com a mínim s’hauria d’aconseguir treure aquest nefast percentatge perquè la Jubilació Anticipada sigui una realitat el primer trimestre de 2026.
CONVOCATÒRIA CONCURS DE TRASLLATS D’AGENTS
La convocatòria ja hauria d’haver-se publicat però no ha estat així perquè encara estan pendents de la resolució de Funció Pública en relació a la controvèrsia en l’aplicació de de les dues fases que marca la Llei 8/2023. Això podria comportar un endarreriment en la incorporació dels agents de la 1/23 la qual cosa seria lamentable, per això vam instar a que es demani resolució amb caràcter d’urgència i es publiquin les bases el més aviat possible.
CONVOCATÒRIA D’AGENTS MAJORS I OFICIALS
Durant la reunió vam negociar les bases de la convocatòria d’AM i vam esmenar alguns aspectes que creiem força millorables. La previsió és que la convocatòria d’AM es faci al proper mes d’octubre i la d’oficials al novembre.
AGENTS MAJORS: Està previst treure una guia d’estudi de la prova teòrica d’Agents Majors. No podem donar-vos detalls de les bases al serencara un document de treball però la idea és que sigui una convocatòria amb poc material d’estudi i un curs posterior al ISPC molt breu.
Actualment i per desgràcia a la Relació de Llocs de Treball (RLT) únicament hi consten 132 places d’Agent Major perquè com sabeu moltes s’han anat perdent (pel nul interés mostrat fins ara per la DGAR per aquesta categoria que hauria de ser cabdal al CAR…), i d’aquestes únicament estan cobertes 69. Per tant a la propera convocatòria sortiran 63 places l’ubicació de les quals es coneixerà un cop es resolgui l’actual concurs de trasllats.
OFICIALS: Ens van comunicar el temari que serà molt bàsic i centrat en l’estructura i funcions del cos, la jornada i horaris i la Prevenció de Riscos.
-CONCURS DE TRASLLATS D’AGENTS MAJORS: Està previst que el concurs es resolgui a finals de setembre i que la pressa de possessió de la plaça es faci al mes d’octubre.
ALTRES CONVOCATÒRIES
Com és habitual no s’han complert les previsions de convocatòries que estaven previstes pel 2025, ens diuen que la secció de selecció no dóna l’abast i la idea és reforçar-la per poder dur a terme l’ingent volum de feina previst. Pel 2026 únicament ens han «garantit» que sortirà convocatòria del GS Aeri i GS Marí fixant com a termini màxim el mes de maig, i pel GECA i GEVA la previsió seria per finals d’any.
CANVI EN LA RELACIÓ DE LLOCS DE TREBALLDELS GS/GE
La DGAR ens ha manifestat que la idea de futur és que tots i cadascun dels GS/GE siguin de dedicació exclusiva (qui actualment estigui en més d’un GS/GE haurà de decidir-se per un) un cop la plantilla estigui degudament dimensionada. Això comportarà que tots els membres dels diferents GS/GE tinguin el seu lloc de treball a un mateix lloc i deixin d’estar adscrits com fins ara a comarques (en la majoria de casos seran les futures bases regionals). Per poder portar-ho a terme primer s’ha de modificar el propi Reglament del CAR de manera que es pugui canviar la RLT i adscriure els diferents llocs de treball a un àmbit diferent del comarcal. Fa temps que estan treballant en aquesta modificació però encara trigarà un temps que es faci realitat. Des d’IAC-CATAC ens alegrem que es comencin a fer les coses amb seny perquè tots sabem el greuge que ha suposat per moltes comarques aquesta lamentable falta de previsió al perdre de facto gran part dels seus efectius.
-AFECTACIONS DEL CANVI A LA RLT: Tot i que no ens ho van garantir sembla que la intenció és que quan es faci el canvi de la RLT únicament afectarà a les noves places creades i aquells agents que actualment estiguin en un GS/GE no veuran modificat el seu lloc de treball i podran continuar iniciant a les seves comarques actuals.
En el cas dels membres dels GS/GE que alhora són agents majors un cop es canviï la RLT sembla ser que, tot i poder fer-ho, no tenen intenció de forçar a que escullin entre una cosa o l’altra (evidentment no els hi poden treure la categoria perquè els hi pertany), això però no està clar que sigui possible atès que suposaria que una mateixa plaça de la nova RLT tindria doble adscripció al poder ser ocupada per un agent o un agent major. En tot cas, amb bon criteri, les places d’Agent Major que no siguin efectivament operatives a les comarques generaran una plaça nova a convocatòries posteriors.
COMPLEMENT DE PRODUCTIVITAT
Us passem a detallar el que ens van explicar sobre la implementació del nou Complement de Productivitat, però abans us explicarem el nostre posicionament. IAC-CATAC no va signar aquest disbarat (únicament el van signar UGT i CC.OO.) de sistema d’avaluació per objectius, per ser una avaluació totalment subjectiva que comporta valorar la motivació, la innovació, empatia, escolta activa, pro-activitat…i que crea inseguretat jurídica al incloure una part anònima de la valoració (a banda dels conflictes interpersonals que això pot generar). En el cas concret del CAR és encara més incongruent voler objectivitzar la nostra feina perquè aquesta depèn de innumerables variables i casuístiques, podríem dir que som el més allunyat a una cadena de muntatge. Per això IAC-CATAC va proposar que en lloc de complicar més la vida als treballadors/es aquest complement sigui un import fixe en forma de tercera paga extrordinària. Perquè és un dret de tots els treballadors i forma part de la nostra massa salarial. No entenem que el Servei Públic de qualitat cap al ciutadà passi per avaluacions subjectives com si d’una empresa privada es tractés. A més suposarà una càrrega burocràtica innecessària que paradoxalment anirà en contra de la productivitat pel temps i desgast de tota aquesta parafernàlia.
Dit això aquest anem al detall: aquest complement té dos ítems a valorar, cadascun amb un pes del 50%:
COMPETÈNCIES: Seria el mateix que s’havia aplicat els darrers anys amb la diferència que ara hi haurà una valoració significativa dels propis companys que serà anònima (no cal dir els conflictes posteriors i mal ambient laboral que això pot suposar…). La valoració seria del superior jeràrquic (45%), companys/es (39%) i autoavaluació (16%).
OBJECTIUS: Això és el que “han cuinat” exclusivament a Torreferrussa i, pel que ens van expressar han intentat ser prudents i fixar uns objectius molt raonables (ja ho veurem quan ens els traslladin els comanaments…).
Cada comarca tindrà uns objectius assignats adaptats a les seves característiques. Ens asseguren que han fixat uns objectius molt assequibles. Cada CAB distribuirà la feina, com fins ara, i perquè els agents assolim els objectius individuals haurem de fer el que ens encarregui el CAB, és a dir no hi haurà un nombre de fitxes, actes específic sinó que cada CAB ens encarregarà tasques. S’haurà de fer com a mínim el 80% del que se’ns encarregui per percebre el 100% de la part d’objectius, en cas d’assolir entre el 60% i el 80% es percebria únicament el 50% i res per sota del 60%. l’Inspector ens van assegurar que serà molt assumible de complir, veurem…
Aquí l’important és que les tasques encarregades hauran de ser adaptades segons les particularitats de cada agent, és a dir atenent reduccions de jornada, permisos varis, adequacions del lloc de treball per motius de salut o altres… és a dir que si el que ens encarreguen és coherent amb la nostra situació personal específica no hi hauria d’haver dificultat per assolir el 100%.
En el cas dels GS/GE la valoració de competències la farà el coordinador respectiu i també l’assignació de tasques, indiferentment si un membre d’un grup treballa de forma efectiva més temps en l’àmbit comarcal.
En tot cas si detecteu abusos o exigències que no siguin fàcilment assumibles com han promès ens ho comuniqueu per denunciar-ho i mirar de solucionar-ho.
SITUACIÓ DELS COMPLEMENTS PROPOSATS
Des d’IAC-CATAC demanem com està la gestió per fer efectius els complements que vam proposar a la reunió anterior i que van ser acceptats per la DGAR. Ens comuniquen que estan treballant en la redacció de proposta per elevar-ho al Secretari General i a Direcció de Serveis però que encara els hi falta l’esborrany del complement d’Actuació Preventiva (veure circular anterior).
NECESSITATS DEL SERVEI-INSTRUCCIÓ DE PERMISOS
Tot i el compromís al que es va arribar a la reunió de Seguiment de l’Acord de juliol de l’any passat seguim igual que estàvem. Des d’IAC-CATAC hem fet dues propostes de definició de Necessitats de Servei perquè és un assumpte que considerem cabdal per evitar les arbitrarietats que s’han patit, però únicament hem trobat pegues i cap proposta alternativa per part de la DGAR. Tampoc encara a dia d’avui ens han presentat un esborrany d’instrucció que reguli la concessió de permisos. Ens asseguren però que abans de la propera reunió del Grup de Treball del juliol ens enviaran esborrany de la instrucció i que estudiaran la nostra darrera proposta de Necessitats del Servei per trobar una definició consensuada.
Seguint el suggeriment de la pròpia DGAR a la reunió del mes de març hem proposat una definició de Necessitats del Servei basada en fixar els mínims efectius comarcals que es considerin necessaris per la prestació del Servei Públic. Tenint en compte els requeriments que marca el propi Acord de Condicions la proposta inicial seria la següent:
PROPOSTA: Per garantir el bon funcionament de la prestació del Servei Públic es considerarà que les Necessitats del Servei queden cobertes quan el coeficient de simultaneïtat en la concessió de permisos no superi el 50% sobre els efectius de l’Àrea Bàsica a qui pertoqui treballar per quadrant. El càlcul d’aquest coeficient es comptabilitzarà com efectiu en servei els agents en treball efectiu, els agents en situació de baixa mèdica, en funcions de representació sindical i d’assistència a activitats formatives.
HORA EXTRA FESTIVA
La darrera polèmica la tenim amb el que es considera hora extra festiva…ara s’han adonat que segons el III Acord General sobre Condicions de Treball del personal de l’àmbit d’aplicació de la Mesa General de Negociació de l’Administració de la Generalitat les hores extraordinàries festives són les que es realitzen en un dia de descans. Per això les hores extres fetes en dia festiu als ENPE’s les volen pagar com festives i en canvi les hores extres en dia de treball encara que sigui festiu o cap de setmana les volen considerar hores extres normals. Ens sembla perfecte que es vulguin pagar les hores en dia de descans com a festives però, tot i que no ho especifiqui fil per randa l’Acord de Condicions, al CAR sempre s’han considerat hores extres festives les fetes en cap de setmana i dies festius nacionals, i aquest costum propi hauria de prevaldre. La DGAR ens comunica que han traslladat la nostra queixa a l’Assessoria Jurídica i estan esperant resposta.
ALTRES TEMES TRACTATS
-AUGMENT SALARI AL CURS DE FORMACIÓ: Des del mes d’abril, complint el recent Decret Llei 5/2025 de 25 de març, els aspirants que fan cursos a l’ISPC dels diferents cossos estan cobrant un complement per garantir que no cobren una retribució inferior a l’actual salari mínim Interprofessional. Ha arribat una queixa formal d’un aspirant perquè el pagament d’aquest complement sigui amb caràcter retroactiu a 1 de gener, i al no ser competència de la DGAR (al ser Capítol 1) han fet la consulta per veure quina serà la interpretació que és farà del Decret Llei. En principi sembla que el més probable és que la Generalitat d’ofici pagui el complement des del mes de gener atès que el Decret Llei parla que serà efectiu al 2025 sense fixar un mes concret.
-AGENTS EN PRÀCTIQUES: Els nous companys i companyes que han superat el curs a l’ISPC seran nomenats funcionaris en pràctiques el proper 1 de juny i s’incorporaran a les respectives comarques al dia següent
-PRIMER EXAMEN DE LA CONVOCATÒRIA 1/24: La primera prova es realitzarà el proper 14 de juny.
-INFORMACIÓ NOU MATERIAL I VEHICLES: Ens informen que al juny repartiran 75 nous ordinadors per cobrir les necessitats dels agents en pràctiques, així com hotels i telèfons. A primers d’agost està previst que es distribueixin 60 Dacia Duster, i al novembre 60 Toyota Hillux. A primers del 2026 vehicles sense retolar i altres tipus de vehicles com furgonetes.