La setmana passada, davant la publicació a alguns serveis territorials i els comunicats que van rebre alguns centres educatius de l’activació de la figura “atribució temporal de funcions” per aquell personal administratiu de centres que ha de cobrir-ne dos, vam sol·licitar una reunió urgent amb el Departament d’Educació per tractar aquesta problemàtica.

 

Després de les negociacions amb Funció Pública en tot el procés de convertir les mitges places de centres a places senceres dins el marc de l’estabilització. Una condició que va fixar IAC-CATAC era eliminar la clau de mobilitat d’aquestes places. Es va acordar que a partir de l’1 de juliol les places de personal PAS de centres del Departament d’Educació quedarien modificades a la RLT i perdrien aquesta condició, donant compliment a les exigències de IAC-CATAC.

 

Va saltar la sorpresa quan el Departament va generalitzar la figura de l’atribució temporal de funcions per pal·liar la manca de personal. Indignant. Després de portar mig any negociant i arribant a l’acord de superar, per fi, l’etapa d’injustícies vers el personal PAS, el Departament d’Educació ha estat incapaç de poder resoldre la problemàtica i fa un ús, de manera totalment abusiva, d’aquesta figura. IAC-CATAC ja avisàvem que es feia tard i que podria passar el que ha passat: que no s’ha trobat el personal dins el termini establert. Publicar 393 places el 18 de maig era massa tard, i publicar ara, el 21 de juny, 369 places comporta l’incompliment dels pactes amb Funció Pública a la Mesa Sectorial de la RLT.

 

Doncs bé, la solució del Departament d’Educació és que aquesta “atribució temporal de funcions” sigui voluntària. Tenen el concepte que a 1 de setembre ja estaran totes les places cobertes, però, des de IAC-CATAC ens preguntem: què passarà si això no és així? Aquesta voluntarietat es convertirà en obligatorietat?

 

 

Esperem que el Departament no tanqui a l’agost i faci la feina amb la màxima eficiència i eficàcia possible, principis de l’Administració Pública, que sembla que s’han oblidat a Via Augusta. El personal PAS no es regeix pel Decret de Plantilles i el equips directius no poden obligar a ningú a treballar a dos centres.

 

També vam traslladar la qüestió que, donada que la convocatòria del maig de 393 places, era per a personal funcionari exclusiu i prenien possessió el dia 1 de setembre de 2023 què passaria si ara participaven en aquesta nova convocatòria de juny de 369 places. Seguim sense resposta, així que des de IAC-CATAC entenem que el dret a la mobilitat del personal funcionari va per davant de tot i SÍ que es poden presentar en aquesta nova convocatòria si troben una plaça més atractiva a les seves expectatives.

 

Amb tot això, des de IAC-CATAC seguirem treballant pels drets del personal PAS de centres i esperem que el Departament d’Educació faci un gir en les seves polítiques vers els drets laborals del seu personal. Amb tot això, encara estem esperant el retorn de les propostes fetes al Grup de Treball de Personal PAS que IAC-CATAC va sol·licitar en el marc de Mesa Sectorial.

 

Veure en PDF: Cataccrac Reunió Educació PAS