GRUP DE TREBALL MEPAG
Complement de productivitat
Vergonyós!
Cataccrac Complement de productivitat 2024
Un cop més ens trobem davant la inoperància de la signatura fàcil que, aquest cop, repercuteix a la butxaca de centenars de treballadores de la Generalitat. Enguany no hi haurà complement de productivitat 360º. Ara han signat un nou pacte, per mantenir el sistema de productivitat, que tants mals de caps ens ha donat, del 2022 i 2023. La IAC hem proposat que davant el despropòsit de no complir amb “la innovació”, el complement d’enguany vagi directament a nòmina del personal. Hem demanat un repartiment lineal d’ofici i sense avaluació. Però no ens han volgut escoltar.
A finals de l’any passat es va negociar el complement de productivitat per a l’any 2024. Aquesta negociació es va fer dins el marc de la MEPAG, on la IAC (de la qual en forma part IAC-CATAC) vam sol·licitar que el complement de productivitat anés directament en nòmina de les treballadores, ja que exposem que al personal de les administracions públiques no se l’ha de valorar per objectius perquè la tasca realitzada és inherent al nomenament i al contracte de la Generalitat. Tot i això, vam remarcar les deficiències de la valoració dels anys 2022 i 2023 on es puntuen quatre competències en format autoavaluació i valoració del/a cap. Un sistema totalment injust i poc objectiu, sobretot si es té en compte que moltes avaluacions es feien sense la formació adient per part de qui havia de valorar. A més a més, es tenien en compte els dies de baixa a l’hora de restar punts per arribar a la nota mínima de tall per percebre la retribució.
Més enllà d’aquest aspecte, tal com vam denunciar al gener del 2024, CCOO, UGT i Funció Pública van arribar a un acord per modificar-ho i vendre-ho com una nova productivitat 360, on s’havia de comptar amb la col·laboració del CTTI i de l’EAPC, per tal de tenir un sistema informàtic capaç d’avaluar: iniciativa, pro activitat, màxima qualitat, orientació a la innovació, motivació, actualització professional i millora contínua, escolta activa, empatia… I una formació per a les persones avaluadores, que aquesta vegada serien companyes escollides a l’atzar i que si es negaven a fer l’avaluació perdrien el dret a percebre la retribució.
Les entitats signants ho van vendre com un gran èxit, deixant part de les nostres demandes amagades en un calaix per poder fer-se una foto victoriosa.
Doncs ara resulta que tota aquesta parafernàlia no va servir de res. Ni es pot tenir el sistema informàtic en 8 mesos, ni s’ha preparat una formació adient en el mateix període de temps. Vergonyós.
A més a més, l’única part positiva de l’acord era l’increment de crèdit pressupostari que suposava el complement de productivitat, passant del 2,5% al 5%. Doncs això també ha decaigut amb la signatura del nou pacte orquestrat per les mateixes organitzacions. Aquest increment es cobrarà el 2026!!!
Estem en un període on hi ha desenes de convocatòries que poden fer saltar centenars d’interines i on també hi ha centenars de jubilacions que no podran optar a aquest increment del 2,5% perquè el 2025 o 2026 ja no estaran a la Generalitat de Catalunya.
Un cop més, la signatura fàcil i el mecanisme d’engrunes per avui per a més engrunes per a demà fa minvar el poder adquisitiu del personal de la Generalitat de Catalunya que en els darrers anys ha vist com s’encareixen els preus i la vida, i veuen que la seva nòmina no s’ajusta a la realitat.
És més, el pacte signat torna als principis del complement del 2022 i 2023 fent que l’avaluació sigui de l’1 de gener a 31 d’octubre i comptant els darrers sis mesos per avaluar. Això vol dir que les persones de nova contractació de final d’abril no tindran dret a aquesta retribució. Fet que hem denunciat reiteradament però que no han volgut escoltar, un cop més, per la fotografia triomfal.
Finalment, les engrunes queden de la següent manera:
Els serveis públics de qualitat passen per tenir unes retribucions dignes i no per aplicar-hi polítiques neoliberals.
Mentrestant, seguim esperant que l’Administració s’avingui, d’una vegada per totes, a negociar definitivament la jornada setmanal de 35 hores i equiparar-nos a les altres administracions públiques de Catalunya.