El divendres 16 de juny es va constituir la comissió negociadora per tal de ratificar la modificació de dos articles del conveni; un d’ells portarà cua.
Tot i de tractar-se de dos articles, cadascun estava dividit en tres seccions per tal de modificar diferents complements entre ells.
Comencem pel que no va generar cap problema. Es va tractar de la modificació de l’article 36.11 d’afectació al personal de la DGAR. Aquests complements van ser ratificats per unanimitat en la totalitat. Dos dels complements eren unes reivindicacions fetes des de la IAC-CATAC, treballades per nosaltres feia temps; l’altre ha estat una proposta feta per la mateixa direcció d’Agents Rurals.
Concretament, la IAC-CATAC ha aconseguit homogeneïtzat l’import de complement de cap de sala amb la resta de complements del mateix tipus del personal laboral dels diferents serveis i departaments. L’altre complement ha estat la creació del complement de coordinador de xarxa, també llargament reclamat per nosaltres. Per últim, s’ha ratificat un complement nou de coordinador de sales territorials, del que caldrà fer seguiment en la seva assignació.
També s’ha modificat l’article 41.2 en tres complements, dos que ja existien i un de nou.
Dels que ja existien, s’ha procedit a un increment de l’import que es retribueix i que la IAC-CATAC també ha estat d’acord. Es tracta dels complements que cobren els TEHM i els EPAF.
Ara bé, Interior ha presentat un nou complement que afecta els TEOC’s, i que comportarà problemes. Aquest complement la IAC-CATAC no li hem donat suport.
Tanmateix, Funció Pública ens l’ha presentat en un pack indivisible per tal de condicionar el nostre vot, com ha passat amb CCOO que ha passat a darrera hora de la negativa a l’abstenció. Tot i que tampoc no hi hagués hagut cap problema, ja que UGT, amb representació majoritària tant al comitè intercentres d’Interior com a la comissió negociadora, ja tenia clar que ratificaria.
On rau el problema? El complement en si, podria ser correcte, però aquest ve vinculat amb altre document que no ens havien facilitat, i que la IAC-CATAC ha reclamat abans de la reunió per tal que TOTS els sindicats poguessin analitzar el seu contingut. Així hem fet (nosaltres), i hem vist que aquest complement obligatori per tots els TEOCS, també obliga a estar disponible les 24 hores del dia, dels 365 dies de l’any, per ser activats o per allargar la jornada, llevat en comptades ocasions.
La IAC-CATAC hem preguntat per diferents supòsits en cas de NO voler/poder activar-se o allargar la jornada i quines conseqüències tindria pel treballador/a: Falta lleu, greu? Un mes sense sou, etc. No ens han donat cap resposta clara, i tampoc queda descrit en aquest annex. Únicament ens han dit, que “aplicaran el sentit comú”.
La IAC-CATAC ha reclamat que aquest complement ha de ser voluntari, i no de caràcter obligatori, i en tot cas, quan algun treballador o treballadora no està disponible en reiterades ocasions, es podria estudiar una penalització de retirada d’aquest complement durant X mesos. Seria lògic, si no estàs disponible, no has de cobrar aquest complement de disponibilitat. Això hauria estat una bona negociació.
Per contra, ara el treballador/a se la juga a què se l’obri un expedient disciplinari, o potser el que és pitjor: tots estan privats de distribuir-se el seu temps lliure amb llibertat, condicionat únicament a l’activació, o no, a curt termini del nivell de mobilització. Per tant, ja no es podrà planificar un viatge fora del període autoritzat de vacances, perquè si uns dies abans de marxar t’activen, tindries un problema. També s’ha acabat comprometre’s a anar a recollir al teu fill en cas d’allargament de jornada; ja tornarà el menut sol a casa. O expedient, o retirada de custòdia per abandonament del menor?
Aquest complement de disponibilitat obligatori, pot servir de precedent pervers per altres categories i departaments amb falta de personal. Tanmateix, els nostres serveis jurídics ja estan treballant, i és que, el que podria ser una bona eina i solució, s’ha pervertit per no haver estat ben negociat, ni haver analitzat les conseqüències. No cal alarmar-se, hi ha precedents del TSJC i caldrà portar-ho allà per revertir el mal que altres acaben de ratificar.