Reunió sindicats-Administració

 

 

INFOCATAC presons 2 d’abril

 

 

Funció pública s’ofereix com a mediadora en el conflicte penitenciari. La situació és tan delicada que es convoca tota la representació social a una reunió informal sense ordre del dia per trobar solucions davant la crítica situació que pateixen les presons.

 

Fa uns dies la intervenció al Parlament de la consellera Ubasart en què analitzava l’assassinat de la nostra companya Núria va ser un exercici d’incompetència i cinisme. Va dir que no es podia preveure una agressió així i que l’intern va ser avaluat fins a 14 vegades amb resultat baix.

 

No és possible que l’assassinat d’una treballadora en un centre penitenciari no sigui un risc potencial i que no sigui considerat pel Departament de Justícia. Això significa que les avaluacions de riscos no són acurades i no s’avalua adequadament. La Llei de Prevenció de Riscos Laborals sembla que no s’aplica a presons. La realitat és que es fan avaluacions a la baixa dels riscos, i especialment del risc que suposen determinats interns. Aquesta és la realitat amb què treballem, i les polítiques d’aquest Departament ens exposen a riscos de manera temerària i innecessàriament.

 

Però més enllà de les declaracions, el Departament va cessar el director del centre penitenciari de Mas d’Enric, i ha començat a treure de les cuines els interns amb delictes violents, mesura que s’està generalitzant als centres penitenciaris. És el reconeixement que les seves polítiques fallen, i les seves errades costen vides.

 

Funció Pública es va oferir com a part mediadora del conflicte davant el posicionament clar que no consideraven interlocutors vàlids ni la consellera Ubasart ni el secretari Calderó ni el director general Montero.

 

Per això, el dia 2 d’abril ens vam reunir la part social amb l’Alicia Corral, secretària d’Administració i Funció Pública; en Joan Nuñez, subdirector general de Relacions Sindicals i Polítiques Socials del Departament de la Presidència, i el secretari general del Departament de Justícia, Jordi Martinoy.

 

Les principals conclusions són la creació d’un grup de treball de seguretat amb caràcter urgent, que començarà a treballar aquest mateix dijous. El nostre objectiu és l’aplicació immediata de mesures de seguretat i la revisió de totes les normatives de seguretat fins i tot a nivell de centres. És una feina important i imprescindible. NO ens agrada la representació per part de l’Administració per a aquest grup de treball, en un any NO han fet res, excepte allargar les solucions. És imprescindible aplicar noves mesures de seguretat de manera immediata. El nivell de seguretat interna als nostres centres és extraordinàriament baix perquè s’han prioritzat altres objectius de manera irresponsable. És el moment de revisar punt per punt aquestes distorsions i aplicar amb determinació la Llei i el Reglament penitenciaris.

 

Per altra banda, la seguretat està íntimament lligada a les nostres condicions laborals. Per aquest motiu s’ha plantejat reiniciar des d’un inici la negociació sobre condicions laborals; aquesta comissió es reunirà el proper dimarts dia 9 d’abril.

 

Aquest canvi ha estat possible per la mobilització de tot el personal penitenciari i l’enorme rebuig que han generat els responsables de la Conselleria amb el seu comportament i amb les irresponsables polítiques que han instaurat.

 

L’inici de les negociacions no és cap rendició com el derrotisme professional vol traslladar. És el reconeixement per part del Govern que alguna cosa no funciona correctament a presons, i tenen tota la raó.

 

Arriba el moment de la veritat. Els responsables polítics de la Conselleria estan inhabilitats com a interlocutors, però els subdirectors generals no són un interlocutor tècnic, són en part responsables del que ha succeït. Esperem que tinguin més seny en el moment actual i s’apliquin a millorar les condicions de treball a les presons.

 

 

IAC-CATAC, 2 d’abril de 2024