Davant la caòtica i l’estat de col·lapse dels centres de Justícia juvenil, l’Administració posarà en marxa dues mesures:

PLA DE CONTINGÈNCIA PER A CENTRES DE RÈGIM TANCAT que bàsicament s’activarà en dos fases si fos precís.

Fase 1: en el moment que quedin menys de 15 places lliures a Can Llupià, consistiria en posar un  educador més a cada torn, amb contracte de reforç fins al 30 de setembre, data en la qual està previst que s’obrin 10 places més a Montilivi.

Fase 2: en el moment que quedin menys de 15 places lliures a L’Alzina, es posarà  un educador més de reforç a cada torn.

La proposta es una pressa de pel i així li hem dit a l’administració.

IAC-CATAC li preguntem a l’Administració si ja no són capaços de cobrir les 58 places actuals de Can Llupià i Alzina com ho faran per cobrir aquests reforços?? IAC-CATAC li recordem a l’Administració que el Mapa de Centres ha d’eliminar-se i que hem de retornar a les dotacions places estructurals (que estan pressupostades) que es van treure en el seu moment.

 

LLISTA DE SUPLENTS

El Departament ens informa que la setmana vinent es començarà a fer entrevistes als candidats que s’han apuntat, des del 29 de febrer fins ara, i també aniran a donar xerrades motivacionals als alumnes de 4t d’Educació Social perquè s’encaminin a Centres de Justícia.

IAC-CATAC apostem, per una vegada, a retornar a la situació de places estructurals d’abans del maleït mapa de centres, es facin reforços per donar estabilitat als substituts/es que han de cobrir les vacances i incidències de durant l’estiu.

IAC-CATAC demandem una borsa de treball per a tot l’àmbit Execució Penal que permeti als educadors de Justícia Juvenil a moure’s tant a Presons com a Medi Obert i no perpetuar l’immobilisme que tenim fins ara.

IAC-CATAC hem denunciat que hem detectat que des de les Gerències dels Centres es fa una praxis dolenta de la gestió de les substitucions: esperen fins l’últim moment per cridar als suplents i que no s’estan oferint els contractes més llargs, que s’estan oferint dies solts, i a vegades, com és el cas de cap de setmana, ni tan sols una jornada completa, sinó hores, amb la qual cosa els referents dels grups es veuen encara més sobrecarregats.

Des de la Direcció General ens confirmen que la consigna que se li ha donat a les Gerències no és aquesta, sinó cobrir les contractacions més llargues primer. Ens demanen que li fem saber des de la part social si aquesta norma no s’està complint.

Tot i que denunciarem qualsevol cas del qual siguem coneixedors, des de IAC-CATAC li recordem que això és una tasca de la Secció de Personal i les Gerències i que han de responsabilitzar-se de la supervisió d’aquestes contractacions.

CIRE en els centres de Justícia Juvenil

De manera unànime, per part de tots els sindicats, hem denunciat el malestar que està creant en tots els Centres de JJ la falta de monitors del CIRE.

S’estan incomplint les 25 hores setmanals de formació ocupacional a les quals els menors tenen dret. Més d’un terç dels interns no rep aquesta formació, i moltes setmanes no arribem ni al 50% dels formadors que hauríem de tenir. Aquesta situació és acumulativa amb altres causes de la sobrecarrega dels equips educatius. Haurien d’estar fent altres funcions, com tutories o informes, enlloc d’estar en les Unitats de Convivència fent-se càrrec dels joves.

Es demanda a l’Administració, com a responsable d’aquesta situació, que prengui decisions per solucionar el problemes. Però demostra que no té cap eina i entren en una espiral d’explicacions i divagacions.

IAC-CATAC hem recordat que la formació reglada és responsabilitat del departament i que està negant aquest dret a un col·lectiu jove, especialment vulnerable, i sobrecarregant als educadors i educadores,  s’han d’oferir solucions ja.

I com ja no saben què més dir respecte de les condicions laborals del treballadors i treballadores del centres de Justícia Juvenil,  han decidit informar-nos del desenvolupament de les “INFRAESTRUCTURES DE CENTRES DE JJ”, com gran noticia obviant  la reiterada manca d’inversions als centres  de Justícia Juvenil. Tot i així rebem com a bona notícia les inversions que s’estan fent i altres que estan compromeses a futur.

IAC-CATAC  hem recordat a l’Administració el deute que té amb el col·lectiu d’Educadors i Educadores Socials de Centres de JJ des de la pandèmia, on van prometre que arribat el moment, recordarien el nostre esforç i valor com a col·lectiu essencial.

IAC-CATAC hem denunciat l’absoluta precarietat del col·lectiu d’educadors i educadores de centres, on no es posa en valor l’experiència i bon fer que requereix la nostra professió. On la fugida dels i les professionals més antics és imparable i la formació als nous equips de professionals és completament insuficient per a desenvolupar les tasques de protecció, reinserció, guarda i custòdia envers els menors i envers ells mateixos.

IAC-CATAC hem tornat a evidenciar que no ens reconeixen la doble funció que duem a terme, ni en el grau administratiu que hauríem de tenir, ni en les remuneracions econòmiques.

IAC-CATAC no estem disposades a quedar apartades dels convenis que es fan amb els altres col·lectius d’Execució Penal que podrien ser perfectament aplicables al nostre. Fent-nos sentir un col·lectiu de segona categoria. Estem disposades a fer amb la lluita de tothom el que calgui per millorar les condicions laborals de tothom.

 

Encara falta molt per fer…

 

Veure en PDF: Cataccrac mesa mixta JJ