Companys i companyes ahir dijous vam mantenir la tercera reunió del Grup de Treball del CAR per parlar de tot el que quedava pendent, per acabar d’aclarir algun tema ja tractat i fins i tot perquè algun punt acordat el passat 26/03 hagi quedat en paper mullat com és el cas de permetre concessió de permisos durant el cap de setmana de Setmana Santa.

 

CONDICIONS VIGILÀNCIA ALS ENPE

Com IAC-CATAC vam exposar a la reunió del 26 de març les condicions fixades en aquesta circular únicament són aplicables quan es treballa de de forma voluntària en dia de descans, en cap cas quan es treballa en dia de treball per quadrant. L’Acord de condicions és molt clar quan defineix quin és el nostre horari laboral durant tot l’any i quina és la forma en que la DGAR ens pot canviar aquest horari. L’article 3.5 estipula que el nombre màxim de canvis horaris obligats anuals és de 25 i amb quin termini s’han de comunicar, i quina es la compensació horària aplicable. Per altra banda la circular 1/2025 si s’aplica en dies de treball   estaria programant hores extres (serveis extraordinaris com defineix l’EBEP) i això és il·legal atès que segons la doctrina les hores extraordinàries no responen a circumstàncies previsibles ni han de respondre a necessitats estructurals o estacionals (com seria el cas que ens ocupa) de l’Administració, per tant no es poden programar i únicament és poden obligar a realitzar quan són degudes a fets imprevistos o sobrevinguts. Penseu que si l’Administració pogués obligar-nos a fer hores extres a voluntat no deixaria de ser un canvi d’horari encobert i això és del tot inadmissible. L’únic dia de l’any que sempre, per costum i per ser un dia especial, hem permès que no s’apliqui la compensació horària ha estat el dia de la Revetlla de Sant Joan, però a partir d’ara haurem de ser estrictes en el compliment de l’Acord de Condicions, almenys tan estrictes com ho és la DGAR quan li convé.

Per tant a tall d’exemple us detallem com hauria de ser la jornada dels agents que facin vigilància als ENPE en dia de treball aquesta Setmana Santa (de fet és exactament com quan fem els cens nocturn de mesomamífers) . En el el cas que la base comarcal estigui a 1 hora de l’espai natural: Si la DGAR vol que estiguem de 10 a 20 a l’ENPE els agents hauran de donar la fi a les 21:00 i per tant aplicant la taula de compensació (si us han arribat les llibretes de CATAC a la comarca la trobareu al dors de les tapes) l’hora d’inici seria les 13:00 hores si fos dia entre setmana. Per donar compliment a l’horari que marca la circular 1/2025 els agents hauran d’iniciar les 09:00 per ser-hi a lloc a les 10:00. Però no els poden obligar pas a iniciar abans de les 13:00 perquè l’horari un cop feta la compensació és de 13:00 a 21:00, i serà voluntari iniciar abans i apuntar-se les corresponents hores extres (en aquest cas quatre) que podran cobrar-se  o bé compensar-se com recull de forma general l’Acord de Condicions.

Tot això ho vam explicar el passat 26/03 a la reunió del Grup de treball i ho vam tornar a explicar ahir mateix amb detall perquè sembla que la informació no ha arribat als CAR i CAB… ahir van admetre que L’Acord i la normativa general són molt clars i s’han de complir, tot i això els representants que estaven a la reunió no eren els «primers espases»  no van voler confirmar-ho amb total seguretat perquè constés en acta, i únicament van dir que ho traslladarien… esperem doncs que en breu la circular  1/2025 es modifiqui i per tant es respectin les nostres condicions laborals.

En tot cas si des de la DGAR es continua incomplint l’Acord de Condicions denunciarem aquests fets a Funció Pública i arribarem fins on calgui arribar demanant les corresponents responsabilitats. El nostre horari laboral, com ho és el nostre quadrant de treball, és sagrat i no pot ser manipulat de forma arbitrària. Per tant si no arriba la conformitat a la nostra demanda per part de la DGAR en cas de fer aquests serveis en dies de treball us recomanem sol·licitar l’ordre de servei per escrit.

 

PROBLEMÀTICA A L’ESTIU

Pel que sabem per aquest període de SS únicament s’han cobert un terç de les necessitats de la DGAR per aquest dispositiu de reforç als ENPE. Des d’IAC CATAC entenem que amb aquestes dades a l’estiu serà del tot inassumible si no hi han moltíssim més voluntaris. Molts companys i companyes ja ens estan dient que si aquests dies de SS els hi fan anar en dia de treball faran voluntàriament les hores extres que toquin, però a l’estiu no ho faran pas perquè són molts més dies seguits i seria insoportable a nivell de salut i de conciliació familiar.

Creiem que la DGAR ha assumit un compromís amb el Departament de Territori que no és viable al no haber tingut en compte els efectius, i segurament també per haber estat massa optimista amb la voluntarietat dels agents (evidentment tampoc ajuda el preu no actualitzat de l’hora extra). Per tant plantejarem que l’única forma possible de realitzar aquest reforç als ENPE durant la campanya d’estiu serà reduint significativament l’horari, entenem que retrassant al matí l’hora de presència efectiva.

 

CONDICIONS SETMANA SANTA

Tot i que a la reunió del passat 26 de març  es va acordar sense cap mena de controvèrsia que quan a l’Acord de Condicions en el seu punt 6.2.3 es parla de plantilla s’hauria d’interpretar com a plantilla a la que li pertoca treballar en un dia concret, ara la DGAR es desdiu de l’acordat (tot i que  en teoria hauria de constar en acta) sota la justificació de que la informació que havíem donat les OO.SS. no era correcte… trencar un acord al que es va arribar en una reunió oficial crea un precedent molt perillós…

Tanmateix és evident que quan es diu plantilla i no s’especifica dóna peu a diferents interpretacions, i també és cert que les instruccions que s’han anat publicant de restricció del període de SS especificaven que durant el cap de setmana no es podrien concedir permisos. Però no és menys cert que en moltes comarques igualment s’ha pogut gaudir de permisos tant dissabte  com diumenge i sobretot que no es lògic ni coherent que el cap de setmana de SS no es puguin gaudir permisos i en canvi sí que es pugui un cap de setmana de juliol o agost.

IAC-CATAC, UGT i CSC continuem pensant que la interpretació que es fa des de la DGAR de l’article 6.2.3 de l’AC no és la més raonable però és evident que no ens posarem d’acord…

Per altra banda en el que sí ens han donat la raó (perquè era massa evident) és en què s’entén per període de Setmana Santa, perquè fins i tot amb això hi havia disparitat d’opinions… i s’acorda, esperem que en aquest cas sense desdir-se després, que el període de Setmana Santa únicament són els quatre dies des de Divendres Sant fins a Dilluns de Pasqua.

 

INSTRUCCIÓ AGENTS EN PRÀCTIQUES

Les dues darreres convocatòries d’agents han patit unes condicions laborals durant el període pràctiques que no respectaven l’Acord de Condicions: no podien aplicar-se compensació de jornada, no podien fer cap canvi de quadrant, d’entrada sense hores de flexibilitat, sense poder gaudir de molts permisos, sense poder fer hores extres… des d’IAC CATAC vam denunciar aquests fets i vam aconseguir després de molt lluitar-ho, també amb el suport d’algun altre sindicat, que aquestes condicions es suavitzessin, així les condicions de la 4/22 i 643 van ser significativament millors que les de la 1/20.

Però com a ha passat moltes altres vegades el modus operandi de la DGAR  ha estat publicar per cada convocatòria una instrucció que regulés les condicions laborals dels agents en pràctiques sense negociació prèvia amb els sindicats, en aquest cas sota el pretexte que era competència exclusiva del Tribunal de la convocatòria. Finalment després de denunciar-ho es va acordar negociar una instrucció per les properes convocatòries. També es va acordar que les pràctiques duraran un nombre d’hores que encara s’ha de definir i no pas 6 mesos com han marcat fins ara les respectives bases, això permetrà que els agents en pràctiques empalmin aquestes amb el nomenament com a funcionaris/es sense tenir que anar al carrer com fins ara. Això però no serà efectiu pels de la convocatòria en curs que actualment estan a l’ISPC perquè malauradament les seves bases encara estipulen 6 mesos.

Fa ja unes setmanes que la DGAR ens va enviar l’esborrany de la instrucció i des d’IAC-CATAC vam presentar les nostres esmenes. Com ja vam comunicar en el seu moment a la DGAR la instrucció podria ser més restrictiva que l’Acord de Condicions únicament en aquells aspectes que impedeixin el bon funcionament de les pràctiques. Tanmateix pràcticament no s’han tingut en compte les nostres esmenes (no hi havia d’altres sindicats) amb justificacions en la majoria de casos sense cap fonament coherent. Enumerem quines són les principals retallades de les condicions respecte a l’Acord de Condicions:

Hores Extres:  Si es fan hores extres únicament és podran compensar però 1×1 i durant el període de pràctiques, per tant no podran aplicar-se el coeficients

Canvis de Quadrant: Vam demanar que poguessin fer-se canvis entre els agents en pràctiques perquè entenem que això no afecta a les pràctiques sempre i quan el dia del canvi no es faci una pràctica obligatòria concreta, però es van negar dient que això impedia la bona gestió de les pràctiques però van ser incapaços de concretar en què i com. És una llàstima que de forma totalment gratuïta i arbitraria es denegui un dret que dóna molt de joc i permet la conciliació familiar.

Hores de Flexibilitat Horària: Vam fer una proposta de 35 h per tots per evitar els greuges comparatius del càlcul de l’any passat però finalment faran una mitjana de les hores anuals per quadrant i fixaran un nombre força inferior.

Seguim i Salut!!