Des de IAC-CATAC hem preparat quatre propostes per poder arribar a un acord de condicions de treball de justícia juvenil que dignifiquin la professió.

 

4 PROPOSTES DE CATAC PER CONDICIONS DE TREBALL PERSONAL DGEPCJJ EDIT SINDI ADMI

 

PREÀMBUL:

 

  1. MANCA DE RECONEIXEMENT I DEUTE HISTÒRIC.

Les treballadores de Justícia Juvenil són una eina de transformació social, una peça clau per a la construcció d’una millor societat, més igualitària i més justa.

En aquest col·lectiu es detecta:

  • Manca de reconeixement professional per part de l’Administració.
  • Desfasament retributiu respecte d’altres col·lectius de l’àmbit penal.
  • Augment de càrregues de treball.
  • El desenvolupament de la tasca professional del col·lectiu de centres sempre ha anat acompanyat de manca de pressupost per a dur a terme activitats, com també, en l’actualitat, d’una insuficiència rellevant en les instal·lacions.

En el cas de l’equip educatiu de centres a més; desenvolupen una àmplia llista de funcions en la doble condició tècnica de tractament i vigilància i control de la vida quotidiana.

 

 

  1. L’ESSENCIALITAT DEL COL·LECTIU.

La crisi generada per la pandèmia va fer palesa l’essencialitat del col·lectiu.

La tasca de rehabilitació de JJ és valuosa. Els professionals de Justícia Juvenil són grup imprescindible, són professionals sabedores d’estratègies i eines que no tothom sap aplicar.

Durant l’estricte confinament de la COVID, de tots els col·lectius de tractament d’àmbit penal, l’equip educatiu de centres de JJ va ser l’únic absolutament imprescindible per la inajornable tasca d’educació, de protecció i també de contenció, supervisió i vigilància.

 

 

JORNADA, HORARIS I RÈGIM RETRIBUTIU

Reconeixement retributiu aplicable als llocs de treball

  1. Increment de les retribucions del personal adscrit a la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia en un 15 % del complement específic de tots els llocs de treball assignats.
  2. Un increment d’un 15 % addicional per al personal que treballa con educador/a o personal de rehabilitació als centres adscrits a la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia.
  3. Augmenten de 2 nivells de tots els llocs de treball inclosos en la Relació de Llocs de Treball dels educadors/res de centres educatius per la doble funció per llei (educativa i de vigilància) i l’especial responsabilitat de treballar i fer cura de menors d’edat.
  4. El personal que treballa als centres considerats de màxima complexitat, augment retributiu, de l’equivalent a una tercera paga doble que hauria de ser prorratejada en 12 mesos.
  5. Grup de treball per especificar les funcions de l’educador/a social i donant especial consideració al fet que la intervenció educativa als centres de justícia juvenil suposa una complexitat afegida.
  6. El personal de TRACTAMENT I REHABILITACIÓ DE LA DIRECCIÓ GENERAL D’EXECUCIÓ PENAL A LA COMUNITAT I DE JUSTÍCIA JUVENIL veuran equiparat els nivells i complements específics amb els seus homòlegs de la Direcció General d’Afers Penitenciaris.

Torns, jornades i horaris d’educadors de centres:

L’administració es compromet a fer les contractacions necessàries i suficients per al bon funcionament de servei  i en els centres educatius per fer possible un nou model d’horaris laborals.

  1. Configuració dels torns de treball.

Continua en vigor la CIRCULAR  2/2008JJ  SOBRE  EL  SISTEMA  D’ADJUDICACIÓ DE  TORNS  HORARIS  I VACANCES  DEL PERSONAL  FUNCIONAR!  EDUCATIU DELS CENTRES  EDUCATIUS DE JUSTÍCIA JUVENIL DEL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA respecte dels punts:

 

La Descripció dels torns fixos.

Adjudicació de torns fixos.

Adjudicació de torns anuals.

Reserva de torns.

Adjudicació de torns provisionals.

Procediment d’adjudicació.

 

En línies generals del total de l’equip educatiu la  ½ s’assigna al torn de matí i ½ s’assigna al torn de tarda.

Destinació de la part corresponent a torn de C/S i festius i torn de nit possibilitant l’accés equitativament des del torn de matí i el torn de tarda. I establint, en cas de no cobrir els llocs (de C/S festius  i nit) de forma voluntària, una roda per ordre alfabètic.

La resta treballa quatre dies de jornada ordinària, i descansa sempre 3 dies.

 

TAULA HORARIA

 

 

La denominació CS1d’una setmana passa  ser CS2 a la següent, la CS2 a CS3 per i CS3 aCS1 i així successivament. per redistribuir les diferent modalitats horàries..

 

 

En base a raons ecològica i mediambiental, les reunions de coordinació son en format híbrid (presencials i telemàtiques) evitant el desplaçament del torn de cap de setmana i nit.

 

Pauses en la jornada de treball.

  • Jornada diària igual o superior a sis: 30 minuts computable com de treball efectiu.
  • En cas que es desenvolupi un torn Matí i Tarda o de Tarda i Nit el descans per dinar/sopar durant el torn de treball serà de 60 minuts i computa com a prestació efectiva de

Compensacions per la prestació de serveis en dies festius per als llocs de treball de personal educador de cap de setmana festius

  1. Complement retributiu per la prestació de serveis en festius d’especial significació.

S’estableix un complement retributiu per als llocs de treball del personal educador assignat en horari de cap de setmana, per la prestació de serveis en dies festius d’especial significació que es detallen a continuació, per cada torn complet treballat:

  • Torn de matí i tarda de l’1 de gener
  • Torn de tarda i nit del 5 de gener
  • Torn de matí i tarda del 6 de gener
  • Torn de matí i tarda del Dilluns de Pasqua
  • Torns de matí i tarda de l’1 de maig
  • Torn de tarda i nit del 23 de juny
  • Torn de matí i tarda del 24 de juny
  • Torns de matí i tarda de l’11 de setembre
  • Torns de matí, tarda i nit del 6 de desembre
  • Torns de matí i tarda del 8 de desembre
  • Torn de tarda i nit del 24 de desembre
  • Torn de matí, tarda i nit del 25 de desembre
  • Torn de matí i tarda del 26 de desembre
  • Torn de tarda i nit del 31 de desembre

L’import del complement específic variable per torn serà el següent:

  • 75 € per torn complet de matí, tarda o mixt.
  • 90 € per torn complet de nit

 

  1. Hores de compensació per la prestació de serveis en dies festius.

Per als llocs de treball d’educadors/es que treballen els dies festius s’estableix un total de 105 hores anuals per any complet de servei, o la part proporcional en cas de reducció de jornada o de temps de serveis prestats inferior a l’any, com a compensació per la prestació efectiva de serveis en dies festius.

Aquest personal pot gaudir d’aquestes hores o gaudir de les compensacions econòmiques recollides a l’article 6.6.1.

 

3 Actualització de l’import de les hores per la prestació de serveis extraordinaris.

Les hores extraordinàries realitzades es compensaran en temps de descans d’acord amb:

  • 1,5 hores de descans per cada hora treballada en prolongació de jornada ordinària.
  • 1,75 hores de descans per cada hora treballada en jornada no planificada.
  • 2 hores de descans per cada hora treballada en festius especials no planificats.

 

L’import per cada hora de serveis extraordinaris si és el cas.

 

Àrea d’Administració de centres educatius.

Jornada i horaris del personal d’administració de centre educatius:

Mateix règim que l’establer en el decret de jornada i horaris aplicable al personal funcionari de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

El temps de permanència obligada és de dilluns a divendres de 9.00 a 14 hores i el temps restant de presència no obligatòria, de còmput i recuperació setmanal, es realitza de dilluns a divendres de les 7.30 a les 17 hores, i es distribueix a voluntat del personal sens perjudici de restar supeditat a les necessitats organitzatives i dels serveis.

Pausa:

S’estableix una pausa de 30 minuts.

Prestació de serveis en la modalitat de teletreball:

Implementació de la a modalitat de prestació de serveis de teletreball, tenint com a referència allò que preveu el decret 77/2020 o, si s’escau, les modificacions que es pactin en el marc de la Mesa General.

 

Jornada de treball del personal de l’Àrea de Rehabilitació de centres no educatiu.

El personal de l’Àrea de Rehabilitació no educatiu realitzarà la jornada de treball de 35 hores/setmanals de dilluns a divendres en els termes establerts en el decret de jornada i horaris aplicable al personal funcionari de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Catalogació de centres.

Desapareix la categorització existent en el sistema de Centres A i Centres B i es fa  l’equiparació i el reconeixement i la situació retributiva de les persones treballadores de centres de règim obert a la que tenen la resta de centres.

Borses de treball de l’àmbit penal.

Creació una borsa de treball per cada àmbit penal (rehabilitació i administració). I es negociarà en un grup de treball, sota criteris de transparència, automatització i agilitat.

 

 MESURES SOCIALS DE SEGURETAT, SALUT LABORAL I MOBILITAT

Mesures en matèria de conciliació.

Totes les persones treballadores de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil li serà d’aplicació el que s’estableix; a l’apartat cinquè de l’acord de la Mesa General de Negociació de l’Empleat Públic de data 20 d’abril de 2022, i l’apartat segon de l’epígraf primer de l’acord de la Mesa General de Negociació de l’Empleat Públic de data 9 de març de 2023.

Dies d’assumptes personals, permisos i llicències

70 hores anuals per assumptes propis sense justificació, retribuïts i no recuperables.

Els col·lectius que ara no ho tinguin, les 70 hores anuals de permís per assumpte personal, s’afegiran les hores equivalents a les dels dies 24 i 31 de desembre, les tardes anteriors a les dues festes locals i la festivitat de Reis i la tarda de Sant Jordi.

Gaudir dels permisos, vacances, llicències i reducció de jornada en els mateixos termes que la resta de personal funcionari d’Administració i Tècnic

 

Formació

Aspectes generals

  • Garantir dret a 40 hores anuals de formació especialitzada en relació amb la funció a desenvolupar.
  • En cas que, per necessitats del servei, l’activitat de formació no es pugui dur a terme dins l’horari laboral, es compensarà amb el temps equivalent inclosos els desplaçaments.
  • Els programes de formació anual preveuran activitats de caràcter descentralitzat. Especialment en Girona, Lleida i Tarragona.
  • El personal funcionari que desenvolupin tasques com a formador/a i/o instructor/a, durant el període necessari per al desenvolupament de l’activitat tindran únicament dedicació a l’activitat docent.

Període de Reciclatge Professional

El personal de tractament dels Centres Educatius de Justícia Juvenil, duen a terme activitats no formals destinades a l’entreteniment, al joc i a l’oci en general, i per això les persones treballadores disposin de 7 dies laborals addicionals, com a mínim, sempre fora dels períodes de vacances. Per formar-se en matèries  adients, que ajudin a enriquir la dinàmica dels centres en aquest sentit.

 

SEGURETAT

  1. Formació:

– Formació inicial obligatòria selectiva destinada a facilitar l’adaptació al lloc de treball de les persones treballadores de nova incorporació els donarà coneixements en protocols, sistemes de comunicació, maneig de EPIs de Seguretat i altres matèries que determini la comissió de seguiment …

  1. Equipaments i sistemes de seguretat:

– Denúncia de totes les agressions.

– Revisió del manteniment i assistència tècnica d’equips de protecció individual i radiotransmissors als centres de Justícia Juvenil i si cal la seva renovació i substitució

  1. Gestió i Organització:
  • Cobertura jurídica per part de l’administració en cas d’agressió.
  • Recuperació de la figura del/a supervisor/a de casos.
  • Atenció per tractar les problemàtiques salut mental
  • En les àrees de seguretat, les propostes inicials són les següents:
    • Revisió dels protocols de codis d’emergència i seguretat.
    • Revisió del procediment disciplinari i sancionado.
    • Revisió de la normativa rellevant en matèria de seguretat.
  • L’administració ha de garantir el treball en binomis a les àrees del personal educador de centre de JJ
  • Revisió completa dels programes de tractament.

 

TRANSPORT COL·LECTIU

L’Administració avaluarà el sistema de transport col·lectiu, a efectes d’analitzar la possible implementació del servei.

 

ROBA DE TREBALL I ÀPATS

Els/les professionals de Rehabilitació i Tractament  rebran una compensació anual de 250 € (amb revalorització  anual segons IPC) per l’ús de roba personal en el desenvolupament de les seves funcions i el personal que dintre de les seves funcions de cura tindran dret a tots els àpats dins la franja horària en la qual es desenvolupa el treball.

 

MESURES DE CARÀCTER NORMATIU:

Segona activitat per personal educatiu de centres educatius.

L’administració es compromet a regular la situació administrativa especial de segona activitat  per raó de l’edat o per disminució de les condicions físiques o psíquiques que sigui d’aplicació a totes les persones professionals dels centres de Justícia Juvenil.:

Condicions d’accés:

  • Treballadores amb 20 o més anys de treball als centres de JJ: 
    • L’accés gradual a partir dels 50 anys a activitats fora del mòdul que suposin un desenvolupament de la tasca professional amb menys càrrega física i PREFERÈNCIA per escollir el torn de treball anual. 
    • Als 55 anys que és quan s’hauria de poder accedir a una segona activitat. 
    • A partir dels 50 anys es pugui gaudir de reduccions de jornades establertes en la reducció d’un terç de jornada i del 15% del sou o de la mitja jornada amb la reducció del 25% del sou i aquesta concessió no restarà subordinada a les necessitats del servei. 

S’efectuarà en cada centre una anàlisi funcional dels diferents llocs de treball a efectes d’elaborar un catàleg de continguts funcionals susceptibles de ser realitzats pel personal en règim de segona activitat. Entre aquests continguts funcionals es podran incloure els següents:

  • Realització de tasques administratives i auxiliars pròpies de l’àmbit.
  • Seguiment i control de la documentació d’interns.
  • En general, aquelles que en cada centre no comportin funcions en mòduls de vida ordinària.

 

Creació d’un catàleg de places de 2a activitat que afavoreixi la mobilitat voluntària de les persones treballadores i s’hi incloguin llocs de treball fora (dels centres) de Justícia Juvenil.  

Accés  a les places dels Equips de Medi Obert o a la incorporació a possibles places creades al Departament d’Ensenyament per desenvolupar la tasca educativa.

 

La situació de segona activitat es farà sense modificació de les retribucions que s’havien percebut (bàsiques i complementàries), les quals tindran caràcter consolidable, no absorbible ni compensable. El pas a segona activitat en cap cas afectarà les places estructurals existents ja als centres, de manera que aquestes haurien de ser cobertes per persones interines.

 

AGENTS DE L’AUTORITAT

Cal valorar el fet de reconèixer a tots els efectes legals els professionals de J.J  com a agents de l’autoritat.

 

PLA D’INFRAESTRUCTURES

Posada en funcionament, amb la corresponent dotació específica de personal d’unitats de convivència per al tractament de perfils amb problemàtiques mentals.