MESA SECTORIAL

 

MAIG 2025

 

Cataccrac Sectorial Maig 2025

 

 

PROCESSOS PROVISIÓ I SELECCIÓ

 

Com a prèvia de la Mesa Sectorial de maig de 2025, els sindicats presents hem demanat a Funció Pública sobre el calendari de previsió dels processos en curs i dels que encara estan per convocar. 

 

Des de IAC-CATAC hem expressat el malestar del personal afectat pels processos que necessita saber-ho per organitzar-se la vida. Hem reclamat a Funció Pública que faci una nota via ATRI, com a notificació formal, per tal d’aclarir si els processos seran abans o després de l’estiu. El malestar del personal és evident, s’han d’organitzar les vacances, la conciliació, la cerca d’altres feines, etc. Hi ha milers de treballadores pendents de les comunicacions de Funció Pública i, tot plegat, s’està allargant massa en el temps. 

 

De moment, Funció Pública comenta que hi ha, encara, un allau de recursos i al·legacions i que això està alentint els processos. Tot i això, el personal afectat s’està organitzant davant aquesta lentitud i des de IAC-CATAC hi donem suport. Cal que l’Administració sigui més clara i no doni peu a tanta incertesa.

 

Des de IAC-CATAC també hem demanat informació sobre com es repartirà el 15% addicional de les convocatòries d’oposicions i com serà el curs de formació que les aspirants aptes hauran de realitzar. 

 

Finalment, Funció Pública ha avançat que dels cossos generals, donat el volum, el curs es realitzarà telemàticament i que properament hi haurà notificació de com s’aplicarà el 15% addicional. 

 

També ens han avançat que a finals del mes de maig està previst que es publiquin les notes provisionals i la valoració provisional de mèrits de les convocatòries 832 (educació social) i 833 (cossos específics). 

 

Després d’aquesta prèvia, on no se n’ha pogut treure més informació i que en anys anteriors el temps de resolució era més llarg (camí d’igualar-ho, anem) passem a donar la informació de la Mesa Sectorial del mes de maig: 

 

 

EXTERNALITZACIÓ DEL SERVEI DE LUDOTEQUES 

 

 

El passat divendres 9 de maig, el Departament de Drets Socials va notificar a les treballadores de les ludoteques públiques de la Generalitat de Catalunya que finalitzava el servei el proper 31 de desembre i, que per tant, deixarien de treballar en aquestes ludoteques. Estem parlant de 17 persones treballadores de la Generalitat de Catalunya, de les quals hi ha 10 interines, que se’ls ha notificat, sense negociació prèvia, la finalització del servei públic de la Generalitat de Catalunya. 

 

Es tracta d’un servei públic i essencial per a alguns municipis i que donen cobertura a centenars d’infants. En una reunió que vam tenir amb el Departament el passat dijous 15 de maig, IAC-CATAC ja vam deixar clar que estàvem totalment en contra d’aquesta privatització -encoberta cap al tercer sector, ja que hi ha municipis que no poden garantir aquest servei, tal com ha expressat el propi Departament de Drets Socials a la Sectorial- i, que en tot cas, hi ha d’haver, com a mínim una subrogació del personal. Drets Socials, a més a més, de tancar serveis públics ens comunica que vol finalitzar el nomenament del personal interí que actualment presta serveis. Això és completament inadmissible i seguirem negociant perquè no sigui així.

 

No deixa de sorprendre’ns que el Govern de la Generalitat retalli serveis públics en contra del que va dir el President Illa a les I Jornades Directives de la Generalitat de Catalunya: “aquesta és la legislatura de la prosperitat […], que és l’objectiu que busquem; la legislatura de l’obsessió i millora dels serveis públics”. Doncs aquesta obsessió sembla que va encaminada en la privatització i externalització de serveis…

 

 

TELETREBALL 

 

 

Des de IAC-CATAC detectem dinàmiques departamentals de teletreball que no compartim. Evidenciem rigidesa, desconfiança i contradicció amb tot allò que es desprèn del preàmbul del Decret 77/20 de teletreball, una forma d’organització del treball  inequívocament modernitzadora. Alguns equips es resisteixen a desenvolupar-lo sense traves i amb una mirada àmplia. Una prova d’això va ser la decisió de prohibir el teletreball a les subdireccions generals.

 

Ara ens trobem que en alguns departaments es demana a tothom que ocupa un lloc nou una carència de sis mesos per poder optar al teletreball (?!), cosa que no preveu la normativa. El decret de teletreball estableix uns requisits, entre els quals cal ocupar un lloc de treball que pugui desenvolupar-se de forma autònoma i no presencial, sense necessitat de supervisions presencials o guiatges continuats, atenent a les seves característiques específiques i els mitjans requerits per al seu desenvolupament. I entenem que assolir aquesta autonomia no pot emmarcar-se dins d’un període de sis mesos.

 

Tampoc no entenem que s’impedeixi en algun departament, de forma sistemàtica, fer teletreball durant dos dies seguits. I en aquest cas ens arriba el rumor que Funció Pública està preparant una instrucció en aquest sentit i que s’està actuant de manera anticipada. Funció Pública nega que estigui preparant cap instrucció sobre teletreball

 

 

Amb les renovacions de teletreball ens estem trobant amb tot un seguit de supòsits que es deneguen sense que concorrin unes necessitats de serveis degudament justificades. I en algunes ocasions fins i tot les denegacions són de forma verbal, vulnerant el principi de defensa jurídica del personal de la Generalitat de Catalunya. Recordem que els plans personals de treball són “documents modificables en qualsevol moment per mutu acord de les parts que l’han subscrit. Per tant, tota variació del pla unilateral és incorrecta. 

 

Demanem a Funció Pública que vetlli pel compliment de la normativa de teletreball, sense entrebancs. I demanem un exercici de confiança des de les secretaries generals cap a les unitats. Les secretaries generals o les direccions d’un organisme han de dictar una resolució motivada d’autorització o denegació de la sol·licitud de teletreball, però són les unitats les que valoren les peticions d’autorització de teletreball, segons les necessitats del servei, i n’han d’exercir la supervisió.  

 

Des de IAC-CATAC reclamem una vegada més a Funció Pública la renegociació del decret de teletreball. El teletreball a la Generalitat es va impulsar arran del trasllat de vàries conselleries a la Zona Franca i es va pactar per Acord de la MEPAGC el febrer de 2020. Amb la pandèmia de la COVID pel mig, que va accelerar l’experiència del teletreball, el decret d’agost de 2020 va quedar obsolet de seguida. Hem demanat moltes vegades que s’unifiquin criteris amb la normativa de jornada i horaris; és un absurd que unes jornades tinguin un topall de 7,5 hores i les altres, de 9,5 hores, entre altres coses.

 

 

FORMACIÓ

 

 

L’EAPC reconeix que hi ha mancances en la gestió de la formació ja que el programari que s’empra té una antiguitat de 20 anys i s’està quedant obsolet. Comenta que s’està treballant amb un nou programa gestor per a tots els departaments que agilitzarà tot el que impliquen les tasques dels formadors i formadores. Aquesta nova aplicació, però, no s’espera fins a l’aprovació del pla de 2026.

 

Des de IAC-CATAC hem reclamat a l’EAPC que validés als departaments com a òrgans acreditats que poguessin donar els títols ACTIC i C2 de català, i que no només preparessin l’examen. Creiem que si se li demana al personal de la Generalitat aquests títols als concursos de mèrits i a les promocions internes, ha de ser la pròpia empresa, en aquest cas, la Generalitat de Catalunya qui faciliti l’obtenció, sense passar per empreses externes com és el cas de l’ACTIC, o sense llistes d’espera per fer l’examen, en el cas del C2, d’aquests mèrits.

 

 

TORN OBERT

 

 

Sobre el torn obert hi ha vàries qüestions que IAC-CATAC hem plantejat i que tot seguit en fem un breu resum:

 

– No hi ha data de previsió de l’increment retributiu del 0,5%, ni de l’augment del 2025. Aquests depenen de Madrid i l’executiu ja ha dit que resten condicionats a l’aprovació dels pressupostos generals. Un xantatge en tota regla que va en detriment dels drets del personal de les administracions públiques i, per tant, dels serveis públics.

 

– No hi ha previsió de l’entrada en vigor de la Borsa Oberta Temporal. Des de IAC-CATAC hem reclamat que com a mínim s’emeti una nota informativa si és abans o després de l’estiu.

 

– IAC-CATAC denunciem les bases del programa Catalunya Futur on s’ofereixen places d’alt nivell a l’administració catalana. En el seu article 6 esmenta que l’assignació es farà en base al principi d’idoneïtat. A banda de no ser una selecció constitucional, basada en la contractació pels principis de mèrit, igualtat i capacitat és un insult per a les treballadores funcionàries. Ens trobem moltes vegades a les reunions de la RLT que no es poden augmentar nivells de categories amb fortes càrrega de treball de per manca de pressupost i ara, de cop, un programa amb tot el pressupost per assignar places d’alts nivells. Reclamem uns processos nets i clars i que aquestes places s’assignin al personal funcionari de la Generalitat. Volem informació transparent sobre el procés de selecció i si cal recorrerem a informació pública.

 

– IAC-CATAC reclamem, en base a una sentència del TS, l’aplicació dels dies d’assumptes de la mateixa manera que les vacances per aquelles baixes de llarga durada. És a dir, que els APs es poden gaudir a posterior de la baixa encara que hagi canviat l’any de meritatge. Funció Pública contesta que no en té constància.

 

– També, reclamem a Funció Pública l’aplicació de la sentència que fixa que s’han de reconèixer els triennis per antiguitat meritats en empreses públiques. Demanem que aquesta aplicació sigui d’ofici i que no haguem d’anar demanda per demanda. Funció Pública contesta que l’assessoria jurídica ho està analitzant i que en breu ens donaran informació.

 

– IAC-CATAC denunciem que hi ha departaments, especialment el Departament d’Educació, que estan denegant el gaudiment de les llicències per assumptes personals a les interines que porten menys de cinc anys a l’administració. La llei d’acompanyament dels pressupostos del 2021 va acabar amb aquesta limitació i ens sorprèn que encara hi hagi departaments que ho apliquin. Volem que es faci un recordatori que no es poden denegar les llicències per aquest motiu. El personal més afectat per aquest desconeixement de la norma és el personal PAS del Departament d’Educació, que no pot gaudir d’assumptes personals durant la jornada laboral i ha de recórrer a treballar sense sou per poder atendre les seves necessitats. Recordem que una de les demandes que IAC-CATAC proposa al grup de treball de la Sectorial del personal PAS i que vam reivindicar a la manifestació del passat 10 de maig és precisament el gaudiment d’aquests dies d’assumptes personals.

 

– IAC-CATAC donem veu al personal que es va presentar a la convocatòria 833 de cossos específics, concretament a la 834 del cos d’arquitectura. Denunciem que hi va haver problemes en l’inici de la prova que es va endarrerir, que hi havia preguntes fora de temari i que l’examen era excessivament memorístic. Recordem que el cos d’arquitectura és transversal i l’examen semblava encaminat únicament cap a un departament. En l’annex de la Sectorial adjuntem les demandes del cos d’Arquitectura.