El dia 29 de setembre ha tingut lloc la reunió de la MEPAG on s’ha tractat bàsicament Complement de productivitat 2023.

Complement de productivitat 2023

Finalment Funció Pública no ha pogut aconseguir aplicar un nou model de productivitat, el model 360 que tant ha venut el Govern com a “modernització” i “evolució” de l’Administració, per manca de planificació, previsió, etc etc, i el cobrament de la productivitat repetirà aquest any el model de l’any anterior.

A principis del mes d’octubre, tornem a valorar els “objectius” assolits des del gener del 2023. Quins objectius? Alguna unitat ha comunicat de quins es tracta? Com podrem valorar l’assoliment i posterior cobrament d’aquests objectius inexistents? Tornarem als errors de l’any anterior, encara no subsanats on les unitats directives valoraven en funció del seu criteri subjectiu? Cal recordar amb el que va passar amb el personal PAS on eren els equips directius qui valoraven funcions sense tenir el coneixement per a fer-ho.

En fi, un despropòsit que tornarem a repetir i que tantes situacions angoixants i discriminatòries ens va portar l’any passat. Recordem que aquest complement de productivitat, basat en la puntuació del cap amb una autoavaluació de quatre objectius on s’ha de treure una puntuació mínima per aprovar i, posteriorment, cobrar en funció d’aquesta puntuació, neix d’un pacte de CCOO i UGT amb Funció Pública, ja que la IAC, molt crítica amb el mateix no va signar ni ha signat tampoc aquest any. El personal de l’Administració no produeix, dona servei, atén a la ciutadania i ho fa amb els mitjans que els donen els diferents governs, mitjans i recursos totalment insuficients que moltes vegades posen al personal en situacions de violència per no poder donar solucions.

Els diners del complement de productivitat són part de les nostres retribucions, poseu-los en nòmina, i negociem una promoció i carrera real que motivin el personal, no ens insulteu amb un complement de productivitat anual de misèria.

Enguany el complement de productivitat serà una calca del de l’any 2022 pel que fa referència als criteris, i amb un increment dels imports respecte l’any anterior d’un 3%. Aquests criteris que l’Administració es va comprometre a clarificar amb les unitats directives i que no ho ha fet. Estem predestinats a repetir els errors de l’any anterior.

En el cas, que es compleixi la tercera condició de pujada de salari del 0’5% en funció de l’evolució del PIB aquest no es veurà reflectit en el complement, i aquests diners es perdran? Els hem reclamat. La nostra pèrdua de poder adquisitiu és massa elevada per deixar perdre ni un cèntim, fruit de mals acords retributius que se signen a Madrid sense tenir en compte la realitat de Catalunya i sense marge de negociació aquí.

La taula quedarà d’aquesta manera:

 

Grup Import
Personal funcionari del grup A, subgrup A1. Personal laboral del grup A 601,83 €
Personal funcionari del grup A, subgrup A2. Personal laboral del grup B 520,46 €
Personal funcionari del grup C, subgrup C1. Personal laboral del grup C 390,78 €
Personal funcionari del grup C, subgrup C2. Personal laboral del grup D 325,17 €
Personal funcionari d’agrupacions professionals Personal laboral del grup E 297,67 €

 

La IAC-CATAC hem estat l’única en reclamar que aquests diners es destinin íntegrament i de forma lineal a incrementar la massa salarial per tal de no haver de perdre, segons bufi el vent, aquest import com ha passat en tants altres, pla de pensió que es va crear fa anys en detriment de l’increment salarial corresponent i es va perdre, FAS, etc… Som l’únic sindicat que demanem que el complement de productivitat vagi a nòmina i que no haguem de dependre de la decisió del cap de torn per poder cobrar per la nostra tasca. Tasca obligatòria i que hem de complir per llei, d’altra banda.

Increment salarial

Un cop consolidat que l’IPC enguany està per sobre del 6%, l’increment en nòmina del 0,5% s’activa. Sí, cobrarem un increment salarial però totalment insuficient. Es constata, un cop més que el treballador i treballadora pública, un any més, hem perdut poder adquisitiu. Som més pobres, és el que tenen els mals acords que van fer els grans sindicats i que arrossegarem fins a l’any vinent, perquè el pacte va ser a tres anys.

Per a més inri, s’espera que la Generalitat ho ingressi a la nòmina del mes de novembre amb caràcter retroactiu a 1 de gener de 2023, essent així l’Administració que més tard ho pagarà. Així que com sempre, la consigna d’aquest govern i les seves crosses es manté: tard i malament.

35 hores

La IAC-CATAC hem reclamat la jornada de treball de 35 hores. Cal tancar aquesta negociació eterna ara. A més a més, plantejarem l’estudi i viabilitat de la jornada laboral de 4 dies. Molt necessària en el període que tocarà viure a l’Administració catalana fins al 2030 on es jubilarà un terç de la plantilla. Al País Basc i al País Valencià ja s’estan fent proves pilots de jornada de 4 dies.

Teletreball

La IAC-CATAC hem reclamat, un cop més, treballar sobre com millorar el decret que regula la prestació de serveis en modalitat de teletreball. Un Decret que queda clarament obsolet després de la pandèmia i que no s’ajusta a les necessitats del servei públic. Cal una nova norma que faci que millori la conciliació i que faci que amb el teletreball es pugui arribar a compensar la jornada tant diària com setmanal. Però ens trobem que tothom fa la seva: com per exemple, el teletreball a Drets Socials que s’han reinventat la norma i han fet una interpretació completament sesgada i d’incompliment de l’esperit del Decret 77/20. On és la confiança? Per què no es poden fer dos dies seguits de teletreball? Sembla que, ara per ara, Funció Pública té el cap en altres qüestions i no vol, o pot, abordar aquestes qüestions. Del Decret de Jornada i Horaris ja ni olorar-lo.

Estabilització

En aquesta MEPAG també s’han ratificat diferents acords ja signats al grup de treball i aplicats sobre els processos d’estabilització. IAC-CATAC insistim que malgrat haver signat els acords, aquests són de mínims i cal treballar JA per a l’establiment d’un procediment clar que asseguri la continuïtat de totes les persones que resultin afectades pels processos d’estabilització. El nostre compromís i la nostra lluita sempre: LES QUE ESTEM, ENS QUEDEM.

Seguim treballant en molts d’altres temes que no s’han tractat en aquesta MEPAG extraordinària (jornada i horaris, millores en conciliació, promoció interna, oposicions ordinàries) que us anirem informant com a resultat de les reunions corresponents.

Veure en PDF: Cataccrac Mepag setembre 23