Des de IAC-CATAC volem reproduir el manifest del comitè d’empresa que representa a les treballadores i treballadors de l’Agència Catalana de l’Aigua arran de les polèmiques sorgides els darrers dies:

 

 

Manifest dels treballadors i les treballadores de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

 

Catalunya està vivint la pitjor sequera mai registrada a les seves conques internes, després de pràcticament 40 mesos continuats amb registres pluviomètrics per sota de la mitjana. Aquest fet ha portat a gran part del país a una situació d’extrema tensió i emergència.

 

En aquest sentit, volem recordar que Catalunya disposa, per primera vegada, d’un Pla Especial d’actuacions en situació d’alerta i eventual sequera (PES) aprovat pel Govern de la Generalitat el 8 de gener de 2020 (ACORD GOV/1/2020) vigent que s’està aplicant i seguint des de l’ACA.

 

Així doncs, en el marc del PES, l’ACA fa temps que està treballant de manera decidida, raonada i equilibrada, i aïllada de la cridòria mediàtica i partidista, amb l’objectiu de front a aquesta situació límit i d’emprendre actuacions que minimitzin l’impacte econòmic i social d’una situació provocada per l’escassetat progressiva d’aigua, un recurs fonamental per a la vida i l’activitat econòmica.

 

L’ACA no pot ésser motiu de “joc polític”, de prendre compromisos per quedar bé, de vestits a mida depenent de qui fa més soroll. Cal apel·lar a la responsabilitat i a la serenitat en els moments de tensió. Entrar en el joc de retrets sobre qui ha fet què i qui no és del tot estèril i no aporta res al debat, tota vegada que la responsabilitat política ha estat en mans dels dos principals partits polítics de Catalunya.

 

La feina que ve desenvolupant l’ACA respon a criteris tècnics, fet que comporta que s’hagin de prendre decisions a voltes discutibles. I això no vol dir defugir el debat, sinó emmarcar-lo en la realitat científica, sense interessos partidistes darrere.

 

Davant les crítiques interessades sobre el paper de l’ACA en la gestió de l’aigua, en aquest moment tan crític, el col·lectiu de treballadors i treballadores de l’ACA volem manifestar:

 

• Els treballadors i les treballadores de l’ACA estem compromesos amb la feina encarregada, que fem amb rigor i professionalitat. No obstant, alguns sectors estan posant en dubte aquest compromís, la qual cosa no ajuda gens en moments tan crítics com els que estem vivint.

 

• Per tal de reduir les restriccions del PES en aquests sectors, i en aplicació de les mesures de restricció en fase d’emergència, l’ACA ha emprès, a banda de les més publicades, actuacions com ara subvencions al món local, autoritzacions de derivació amb caràcter temporal per abastament i plans d’estalvi per a usos industrials i agraris.

 

• Demanem als diferents sectors econòmics i als agents socials i polítics que deixin d’usar l’ACA com a eina llancívola per a obtenir rèdits particulars.

 

• Demanem que no es qüestionin les persones que hi ha al capdavant de la gestió de la sequera, de gran vàlua tècnica i de perllongada experiència, i que es faci confiança política i institucional que permeti treballar amb serenitat i equitat i donar el servei públic que aquest país es mereix.

 

Finalment, us volem comunicar que aturem la mobilització anunciada en el comunicat de l’1 de març, per tal que els treballadors i les treballadores de l’ACA puguem debatre, de manera serena i assembleària, les accions a emprendre segons quines siguin les decisions polítiques que afectin l’organització interna de l’ACA.

 

Comitè d’empresa de l’ACA

 

6 de març de 2024