SECCIÓ SINDICAL DE JUSTÍCIA

I ara també els Equips de MEDI OBERT…

 

Barcelona, desembre 2024. IAC-CATAC reclamem solucions estructurals per a Justícia Juvenil: prou improvisacions

En els últims temps, la Direcció General de Mesures Penals Alternatives i Justícia Juvenil (DGMPAJJ) ha evidenciat una manca de planificació i recursos que impacta la qualitat del servei i les condicions laborals del personal que hi treballa. La gestió a base de plans d’emergència i mesures improvisades és un reflex clar d’una problemàtica estructural que requereix solucions urgents i responsables.

El problema actual: un pla de xoc arbitrari

L’Equip de Medi Obert (EMO 2) amb mancances de personal per gestionar els casos assignats. Com a resposta, la DGMPAJJ ha implementat un “pla de xoc” que ha consistit en una reassignació de zones geogràfiques cap a un altre EMO (5). Aquesta decisió s’ha pres:

  • Sense consulta prèvia amb els equips tècnics afectats.
  • Sense respectar les condicions laborals del personal.
  • Sense oferir solucions adequades per al transport o recursos necessaris.

Aquesta decisió arbitrària obliga els tècnics a treballar lluny del seu territori assignat, incrementant les dificultats logístiques i la tensió laboral. A més, no es va informar ni negociar aquesta mesura amb la part social, malgrat haver mantingut una reunió 48 hores abans.

Una crisi estructural, no puntual

Aquest episodi és només un exemple més d’una gestió deficient que ve de lluny:

  • Després de la pandèmia de la COVID-19, el Departament de Justícia ha anat eliminant places estructurals en diferents serveis de Justícia Juvenil, malgrat l’augment de necessitats socials i la complexitat dels casos a tractar.
  • La falta de personal i recursos és una problemàtica recurrent que afecta tant la qualitat del servei com les condicions laborals del col·lectiu.
  • L’absència de planificació estratègica provoca que els equips estiguin saturats i obligats a gestionar situacions crítiques amb solucions de caràcter temporal i insuficient.

Conseqüències greus per als professionals i el servei

La mala gestió de la DGMPAJJ impacta de manera directa en:

  1. Condicions laborals: La improvisació constant genera incertesa, malestar i una sobrecàrrega de feina que posa en risc la salut mental i el benestar del personal.
  2. Qualitat del servei: Les decisions preses sense anàlisi prèvia empitjoren la gestió dels casos i comprometen l’atenció tant a els usuaris com a les víctimes.
  3. Imatge institucional: La Justícia Juvenil es presenta com una prioritat en discursos i campanyes, però la realitat és que els recursos destinats són insuficients i les mesures, inadequades.

Exigències i propostes

Davant aquesta situació, exigim al Departament de Justícia:

  1. Increment de recursos humans i materials: Cal recuperar i ampliar les places estructurals eliminades en els últims anys.
  2. Planificació estratègica: Implementar mesures a llarg termini basades en un diagnòstic realista de les necessitats del servei.
  3. Respecte a les condicions laborals: Garantir que qualsevol canvi o reassignació de funcions es faci amb consulta prèvia, negociació amb la part social i respecte als drets laborals.
  4. Millora en la comunicació: Establir protocols clars per informar i justificar les decisions que afectin els equips.

En defensa d’una Justícia Juvenil de qualitat

Les treballadores i treballadors de Justícia Juvenil continuem lluitant per unes condicions laborals dignes i per garantir un servei essencial per a la societat. La nostra tasca és clau per donar resposta a necessitats socials rellevants i atendre tant els usuaris com les víctimes.

No podem permetre que la improvisació i la falta de recursos continuïn comprometent la qualitat del servei. La DGMPAJJ ha de prendre mesures estructurals que assegurin un futur digne per al col·lectiu de treballadors i una atenció adequada pels usuaris i les víctimes d’aquests.

Aquesta situació requereix la mobilització i un compromís ferm per defensar els drets laborals dels professionals i la qualitat del servei de Justícia Juvenil.

 

(Seccions sindical de justícia IAC.CATAC  ). Barcelona, desembre 2024

 

Infocatac Justícia Emos