El  comptador de Justícia Juvenil continua pujant.

 

Una companya que estava sola portant un grup de convivència amb 18 joves al C.E. L’Alzina va ser agredida la setmana passada per un intern que també li va escopir. Al cap de poca estona, un altre intern li va tornar a escopir com a represàlia per haver sancionat el seu company. També es va produir un incendi en una unitat, on, com el cas anterior, només treballava un sol educador.

Els centres educatius de Justícia Juvenil han arribat a un punt insostenible aquet estiu.

Aquests incidents se sumen als que s’han produït durant els darrers divuit mesos amb agressions de tot tipus –tant  verbals com físiques i fins i tot de caire sexual dels joves envers els professionals– amb una inacció del Departament de Justícia que ha fet que el personal educatiu i de seguretat no vulgui prestar serveis en els centres de Justícia Juvenil.

A conseqüència d’aquests desgavells, la precarietat laboral ha arribat a torns laborals amb només 7 educadors/es, on n’hi haurien de treballar fins a 18, com al C.E L’Alzina, on s’han hagut de tancar unitats de convivència i se n’han massificat d’altres, donant així un pèssim servei.

Les agressions cada cop són més habituals entre els interns, ja que és impossible fer les mateixes tasques de control i prevenció dels conflictes amb el mateix nombre d’interns i amb el nombre reduït de personal educatiu i de tractament. En aquestes condicions no es compleix l’article 55 de la llei orgànica 5/2000 reguladora de la responsabilitat penal de dels menors, on es diu  que l‘internament, en tot cas, ha de proporcionar un clima de seguretat personal per a tots els implicats, professionals i menors infractors, la qual cosa fa imprescindible que les condicions d’estada siguin les correctes per al normal desenvolupament psicològic dels menors.

 

Els drets dels menors, reconeguts a la llei orgànica  5/2000, no s’estan duent a terme per no poder complir amb els programes, activitats formatives. La falta de personal i les precàries condicions laborals, unides a la manca de manteniment de les infraestructures, està comportant que la seguretat i qualitat del servei no sigui la correcta per complir l’encàrrec de guàrdia i custòdia dels menors i joves que estan sota la tutela de l’Administració.

Els drets dels treballadors i treballadores es veuen afectats per retallades de places estructurals que estan pressupostades. La manca de personal porta a la denegació sistemàtica de permisos i drets de conciliació familiar.

 

 

Hi ha una manca de reconeixement professional de les treballadores de Justícia Juvenil. La normalització d’aquesta dinàmica laboral, on el personal està exhaust, cansat, se sent malament i que viu les jornades laborals amb por, tristesa i incertesa, és responsabilitat única del Departament de Justícia.

 

Davant d’aquesta situació no hi ha personal educatiu que vulgui treballar amb centres de Justícia Juvenil i opten per buscar sortides en altres sectors de l’àmbit penal amb millors condicions laborals.

IAC-CATAC hem interposat denúncies davant del Síndic de Greuges i davant Inspecció de Treball denunciant aquesta precarietat.

IAC-CATAC portem anys reclamant recursos al Departament de Justícia pels centres de Justícia Juvenil. Uns recursos que no arriben i que aboquen els Centres Educatius de Justícia Juvenil a una situació insostenible.

El col·lectiu reclamem el reconeixement de la seva ESSENCIALITAT, com va quedar palès durant l’estricte confinament de la COVID on els equips educatius de centres de J.J. vam ser els únics absolutament imprescindibles per a la inajornable tasca d’educació, de protecció i també de contenció, supervisió i vigilància.

Per millorar les condicions laborals, IAC-CATAC portem molt de temps amb una sèrie de reivindicacions que el Departament de Justícia no ha volgut negociar.

Demanem:

 

  • Reconeixement retributiu aplicable als llocs de treball de Justícia Juvenil.
  • La millora dels torns, jornades i horaris dels equips educatius de centres.
  • Contractacions necessàries pel bon funcionament del servei.
  • Millora de mesures en matèria de conciliació.
  • Equiparació dels dies d’assumptes personals, permisos i llicències en els mateixos termes que la resta de personal funcionari de l’àmbit penal.
  • Revisió dels sistemes de seguretat i formació especifica per a les noves incorporacions.
  • Catalogació de les funcions de l’educador/a social.
  • La regulació de la segona activitat per personal educatiu de centres educatius.
  • Pla d’infraestructures que millorin les actuals mancances estructurals.

 

 

IAC-CATAC, per tot l’exposat, requerim i tenim la esperança que el nou Govern s’assegui a negociar de manera immediata amb la part social un Acord de condicions laborals  dels treballadors de Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil. Un acord que millori substancialment la situació dels treballadors i treballadores i que torni a dignificar un servei que fa 10 anys era un referent a nivell europeu.

 

 

Mentrestant continuarem denunciant i lluitant pels drets laborals del nostre col·lectiu.

 

Nota de premsa setembre JJ IAC-CATAC